25 lipca 2014

Brytyjska kuchnia

Brytyjska kuchnia jest chyba moją ulubioną kuchnią, potrawy są smaczne, można dużo zjeść i dobrze. Sama dużo gotuję i bardzo lubię wzorować się na przepisach Jamiego Olivera. Według mnie to jedne z lepszych przepisów z jakimi się spotkałam.
Najpopularniejszymi potrawami kuchni brytyjskiej są: Sunday Roast, Puddingi, Pies, Ryba z frytkami (Fish and chips), oraz tradycyjne brytyjskie śniadanie (Full English Breakfast).
 
 
Kuchnia brytyjska często cieszy się reputacją pozbawionej wyrazistego smaku kuchni, lub też kojarzona jest z potrawami słabej jakości, na co istotny wpływ miał okres obu wojen światowych, gdy nastąpiło gwałtowne pogorszenie jakości dostępnych składników oraz racjonowanie żywności. Współcześnie można zaobserwować tendencję odwrotną, m.in. za sprawą brytyjskich restauracji, cieszących się uznaniem wielu smakoszy.
 
Oto kilka przykładowych brytyjskich potraw, swoją drogą najpopularniejszych, które zawsze znajdziecie w każdej książce kucharskiej o Wielkiej Brytanii.
 
Apple Pie - zapiekany placek jabłkowy
 
 
Crumble - zapiekany placek z owocami, np. jabłkami lub rabarbarem pod kruchą warstwą ciasta
 
 
 
Christmas Pudding - tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe z dodatkiem owoców, bakalii i przypraw korzennych.
 
 
 
Sponge Cake - ciasto biszkoptowe
 
 
 
Trifle - deser w postaci przełożonych warstwami ciasta biszkoptowego, galaretki, sosu custard i owoców.
 
 
Spotted Dick - deser z gotowanego na parze ciasta z mąki i łoju z dodatkiem suszonych owoców
 
 
 
Bangers and Mash - pieczone kiełbaski z porcją tłuczonych ziemniaków
 
 
 
Beef Wellington - polędwica wołowa z dodatkiem grzybów i pasztetu zapiekana w cieście francuskim
 
 
 
Black pudding - kiszka z krwią i podrobami wieprzowymi
 
 
 
Cauliflower cheese - kawałki gotowanego kalafiora w sosie serowym
 
 
 
Cornish Pasty - zapiekany pieróg nadziewany wołowiną, ziemniakami, cebulą i brukwią.
 
 
Faggot - potrawa z pieczonych podrobów wieprzowych, podawana z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i groszku.
 
 
Game Pie - zapiekany placek z dziczyzny
 
 
Bread and butter pudding - deser z zapiekanego chleba z masłem z dodatkiem rodzynek i przypraw, głównie gałki muszkatołowej.
 
 
Bubble and Squeak - podsmażona mieszanka krojonych warzyw i tłuczonych ziemniaków, często z resztek z potrawy Sunday Roast
 
 
Pork Pie - mięso wieprzowe zapiekane w cieście
 
 
Steak and kidney pie - zapiekany placek nadziewany wołowiną i nerkami
 
 
Lincolnshire Sausage - kiełbasa z mięsa wieprzowego
 
 
Lincolnshire hotpot - potrawka z jagnięciny, cebuli i krojonych ziemniaków
 
 
Cottage Pie - placek składający się z wołowiny z dodatkami zapiekanymi pod warstwą tłuczonych ziemniaków.
 
 
Cumberland sausage - kiełbasa z mięsa wieprzowego
 
 
Toad in the hole - kiełbaski zapiekane w cieście
 
 
Pie and mash - zapiekany placek nadziewany mięsem wołowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków
 
 
Fish and Chips - smażona ryba - zwykle dorsz lub łupacz - z porcją frytek, często podawane na wynos
 
 
Full English Breakfast - tradycyjne angielskie śniadanie, w skład najczęściej wchodzą smażony bekon, jajko sadzone lub jajecznica, kiełbaski, fasolka, tosty i hashbrowny czyli placki ziemniaczane
 
 
Shepherd's Pie - placek składający się z jagnięciny z dodatkami zapiekanymi pod warstwą tłuczonych ziemniaków
 
 
Yorkshire Pudding - pieczona potrawa z mąki, mleka i jajek, często podawana jako dodatek do Sudnay Roast
 
 
Sunday Roast - tradycyjne danie obiadowe, składające się z porcji pieczonego mięsa, najczęściej wołowiny, baraniny, jagnięciny wieprzowiny lub kurczaka, podana z sosem pieczeniowym, pieczonymi ziemniakami, gotowanymi warzywami, Yorkshire Pudding i dodatkowo sosu miętowego lub jabłkowego.
 
 
Większości z tych potraw próbowaliśmy i sama robiłam. Uwielbiam robić Shepherd's Pie, jest proste i szybkie do zrobienia. Bardzo smaczne są Yorkshire Pudding i łatwe do zrobienia.
Ogólnie uwielbiam przygotowywać te potrawy, bo można się najeść a robi się je bardzo szybko.
Nie jest to jakaś wykwintna kuchnia ale ja ją uwielbiam :-)
 

24 lipca 2014

Mur Hadriana - zapomniana atrakcja

Ostatnio w jakimś filmie usłyszałam o murze Hadriana i zaciekawił mnie ten temat, czy coś jeszcze pozostało z tego historycznego wału obronnego czy też nie. Poszukałam i oczywiście znalazłam :-)
Cofnijmy się zatem w przeszłość... o to krótka historia Muru Hadriana.
 
 
 
 
 
 
 
Był to rzymski wał obronny w północnej Brytanii wybodowany w latach 121-129 n.e. na odcinku od wsi Bowness nad zatoką Solway Firth do twierdzy Segedunum w Wallsend nad rzeką Tyne w czasach cesarza Hadriana. Miał on służyć jako zapora przed wojowniczymi plemionami Piktów z Kaledonii, jednak nigdy nie spełnił pokładanych w nim nadziei.
 
 
Wał Hadriana budowali stacjonujący w Brytanii żołnierze trzech legionów rzymskich, wspomagani przez oddziały pomocnicze. W założeniu konstrukcja miała jedynie utrudniać przemieszczanie się między południową i północną częścią wyspy, a strzec tego miały rozmieszczone co 500 metrów wieże strażnicze i co 1,5 kilometra niewielkie forty. Długość budowli wynosiła 117km, szerokość 3 metry, a wysokość do 5-6 metrów.
W części wschodniej mur był wzniesiony z kamienia, a w części zachodniej z darni.
 

 
Wał Hadriana stracił na swym znaczeniu i zaczął popadać w ruinę, gdy następca Hadriana, Antoninus Pius wybudował na północ od niego nowe fortyfikacje, zwane Wałem Antonina.
Jednak później Rzymianie wyparci z wału Antonina powrócili na Wał Hadriana, który odnowili.
Pozostałości wału Hadriana można oglądać m.in. w pobliżu Segedunum w Housesteads i Great Chester. Są one chronione jako dziedzictwo narodowe.
 
Thirlwall Castle

 
 
 
 
Wzdłuż Wału Hadriana znajduje się szereg miejscowości i obiektów, które swoimi nazwami nawiązują do angielskiej nazwy muru - Wallsend, Heddon-on-the-Wall, Thirlwall Castle.
 
 
 
 
 
Sądzę, że warto zobaczyć taki kawałek historii, nie jest to wielka ani popularna atrakcja turystyczna, jednak czasem właśnie takie mniej znane miejsca mają najwięcej uroku w sobie. :-)