25 lipca 2014

Brytyjska kuchnia

Brytyjska kuchnia jest chyba moją ulubioną kuchnią, potrawy są smaczne, można dużo zjeść i dobrze. Sama dużo gotuję i bardzo lubię wzorować się na przepisach Jamiego Olivera. Według mnie to jedne z lepszych przepisów z jakimi się spotkałam.
Najpopularniejszymi potrawami kuchni brytyjskiej są: Sunday Roast, Puddingi, Pies, Ryba z frytkami (Fish and chips), oraz tradycyjne brytyjskie śniadanie (Full English Breakfast).
 
 
Kuchnia brytyjska często cieszy się reputacją pozbawionej wyrazistego smaku kuchni, lub też kojarzona jest z potrawami słabej jakości, na co istotny wpływ miał okres obu wojen światowych, gdy nastąpiło gwałtowne pogorszenie jakości dostępnych składników oraz racjonowanie żywności. Współcześnie można zaobserwować tendencję odwrotną, m.in. za sprawą brytyjskich restauracji, cieszących się uznaniem wielu smakoszy.
 
Oto kilka przykładowych brytyjskich potraw, swoją drogą najpopularniejszych, które zawsze znajdziecie w każdej książce kucharskiej o Wielkiej Brytanii.
 
Apple Pie - zapiekany placek jabłkowy
 
 
Crumble - zapiekany placek z owocami, np. jabłkami lub rabarbarem pod kruchą warstwą ciasta
 
 
 
Christmas Pudding - tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe z dodatkiem owoców, bakalii i przypraw korzennych.
 
 
 
Sponge Cake - ciasto biszkoptowe
 
 
 
Trifle - deser w postaci przełożonych warstwami ciasta biszkoptowego, galaretki, sosu custard i owoców.
 
 
Spotted Dick - deser z gotowanego na parze ciasta z mąki i łoju z dodatkiem suszonych owoców
 
 
 
Bangers and Mash - pieczone kiełbaski z porcją tłuczonych ziemniaków
 
 
 
Beef Wellington - polędwica wołowa z dodatkiem grzybów i pasztetu zapiekana w cieście francuskim
 
 
 
Black pudding - kiszka z krwią i podrobami wieprzowymi
 
 
 
Cauliflower cheese - kawałki gotowanego kalafiora w sosie serowym
 
 
 
Cornish Pasty - zapiekany pieróg nadziewany wołowiną, ziemniakami, cebulą i brukwią.
 
 
Faggot - potrawa z pieczonych podrobów wieprzowych, podawana z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i groszku.
 
 
Game Pie - zapiekany placek z dziczyzny
 
 
Bread and butter pudding - deser z zapiekanego chleba z masłem z dodatkiem rodzynek i przypraw, głównie gałki muszkatołowej.
 
 
Bubble and Squeak - podsmażona mieszanka krojonych warzyw i tłuczonych ziemniaków, często z resztek z potrawy Sunday Roast
 
 
Pork Pie - mięso wieprzowe zapiekane w cieście
 
 
Steak and kidney pie - zapiekany placek nadziewany wołowiną i nerkami
 
 
Lincolnshire Sausage - kiełbasa z mięsa wieprzowego
 
 
Lincolnshire hotpot - potrawka z jagnięciny, cebuli i krojonych ziemniaków
 
 
Cottage Pie - placek składający się z wołowiny z dodatkami zapiekanymi pod warstwą tłuczonych ziemniaków.
 
 
Cumberland sausage - kiełbasa z mięsa wieprzowego
 
 
Toad in the hole - kiełbaski zapiekane w cieście
 
 
Pie and mash - zapiekany placek nadziewany mięsem wołowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków
 
 
Fish and Chips - smażona ryba - zwykle dorsz lub łupacz - z porcją frytek, często podawane na wynos
 
 
Full English Breakfast - tradycyjne angielskie śniadanie, w skład najczęściej wchodzą smażony bekon, jajko sadzone lub jajecznica, kiełbaski, fasolka, tosty i hashbrowny czyli placki ziemniaczane
 
 
Shepherd's Pie - placek składający się z jagnięciny z dodatkami zapiekanymi pod warstwą tłuczonych ziemniaków
 
 
Yorkshire Pudding - pieczona potrawa z mąki, mleka i jajek, często podawana jako dodatek do Sudnay Roast
 
 
Sunday Roast - tradycyjne danie obiadowe, składające się z porcji pieczonego mięsa, najczęściej wołowiny, baraniny, jagnięciny wieprzowiny lub kurczaka, podana z sosem pieczeniowym, pieczonymi ziemniakami, gotowanymi warzywami, Yorkshire Pudding i dodatkowo sosu miętowego lub jabłkowego.
 
 
Większości z tych potraw próbowaliśmy i sama robiłam. Uwielbiam robić Shepherd's Pie, jest proste i szybkie do zrobienia. Bardzo smaczne są Yorkshire Pudding i łatwe do zrobienia.
Ogólnie uwielbiam przygotowywać te potrawy, bo można się najeść a robi się je bardzo szybko.
Nie jest to jakaś wykwintna kuchnia ale ja ją uwielbiam :-)
 

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy post, chociaż kuchnia brytyjska uchodzi za najgorszą, to wg. mnie jest bardzo ciekawa. Interesują mnie szczególnie potrawy z historią np. ‘made of honur’, czy syllabub :)
    Podobno pierogi kornwalijskie były popularne w Kornwalii wśród górników wydobywających cynę. Wyjadali środek, a ciasto, wyrzucali, bo było dotykane ręką, chodziło tu o szkodliwość metalu dla zdrowia.
    Kasia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super post :)
    Najbardziej w kuchni brytyjskiej smakuje mi pudding yorkshire, ciasteczka szkockie, eton mess i syllabub :)
    Fajne też są nazwy niektórych potraw np. ropucha w dziurze, damy dworu, bałagan w Eton...
    Ewa :)

    OdpowiedzUsuń