11 marca 2014

Apple Tea Cake

Witajcie moi drodzy, dzisiaj przychodzę do Was z moim najnowszym przepisem kulinarnym który znalazłam w moim ulubionym magazynie "Better Homes and Gardens" - czyli ciasto z jabłkami. Dlaczego pisze o nim na tym blogu? Ponieważ bardzo mi ono przypomina wszelkie ciasta do herbatki popołudniowej, po za tym sama nazwa ciasta mówi że do herbatki się nadaje - "Apple Tea Cake", więc jest tu a nie tam, herbatka i blog o Brytanii jak najbardziej idą w parze.



 
Oto mój przepis na ciasto z jabłkami:
 
2 jabłka
1 łyżka soku z cytryny
125g masła
2/3 kubka cukru trzcinowego
2 jajka
2 kubki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2/3 kubka mleka
 
Jabłka pokroić w średniej grubości kawałki - półksiężyce, przełożyć do miski skropić sokiem z cytryny i zalać wodą aby nie zaczęły brązowieć.
W tym czasie połączyć masło i cukier w dużej misce ubijając mikserem (masło powinno być miękkie), dodać jajka i ubijać razem, dodać przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać mleko i dalej zmiksować, jeśli trudno się miksuje dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy.
Na górze rozłożyć kawałki jabłek.
Piec w 180C około 55-60 minut.
 
Ciasto wychodzi fantastyczne bo nie jest zbyt suche. Idealne do popołudniowej herbatki :)
 

2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Na pewno smak dorównuje wspaniałemu wyglądowi. A propos jabłek, czy w Australii popularny jest cydr? Ten typowy południowo angielski trunek.
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, cydr u nas nie jest popularny, jest w sklepach ale chyba ludzie mają inne kubki smakowe niż my :) widziałam np. przepis na pyszne mięso i do tego glazura z cydru. Ciekawe...

    OdpowiedzUsuń